Bokrecension & sociologiska principer - Fahrenheit 451

17.10.2023
  • Hur skulle ett samhälle fungera utan litteratur? Finns yttrandefrihet i sådana fall?

Jag tror att Bradbury har en liknande tanke när han författar. I Fahrenheit 451 (1953) är Guy Montag en brandman i ett dystopiskt USA. Guys arbetsuppgifter går ut på att bränna upp böcker i civilas hem. Staten har alltså förbjudit all form av litteratur och styr media med propaganda. En återkommande tanke till varför litteratur förbjuds på grund av det mottagande och känslor läsaren får vid läsande konsumtion. Staten vill därmed förhindra negativa känslor som etableras när man läser. I boken får man följa en förvirrad brandman och hans team som har i uppgift att reglera läsandet och därav yttrandefriheten.

Jag valde att läsa Fahrenheit 451 i nuläget just för att den är så samhällsnära. I skrivande stund porträtterar media två massiva krig, där utfallet alltid är frihet och rättvisa. Ett totalitärt samhälle har aldrig fungerat i längden. Bradburys författande gestaltar detta på ett självklart sätt. Härskartekniker, ett statsimperium och bränder. Blir det inte mer maktfullkomligt än så?

Ett återkommande tema som framhäver statens makt rör ordpolitik och allt vad det innebär. I ett demokratiskt samhälle framhävs oftast en yttrandefrihetslag. Man får vara och leva som man själv vill utan en alltför dominerande stat. Yttrandefrihet rör även den frihet i att producera självutvecklad media. Konsekvensen av en statlig reglering kring litteratur, musik, osv. blir att medborgare inte får utveckla sina egna uppfattningar. Att tänka på ett visst sätt och följa en regim betyder att självbestämmandet av sitt vetande ligger hos staten.

Kunskap är alltid makt. Bradbury får därmed fram ett samband mellan kunskap och den makt den ger. I ett demokratiskt samhälle finns det oftast lika förutsättningar till att utbilda sig och få ett bättre jobb. I ett totalitärt samhälle som inte ger de möjligheter som krävs för att individer ska nå dit de vill avstannar oftast den lärande självutvecklingen. Man har helt enkelt inte förutsättningarna till att skapa ett bättre liv.

Jag tycker absolut att man ska ge Fahrenheit 451 en chans. Man kommer en bit i sitt eget tänkande kring ett samhälle utan litteratur. Hur skulle du förhålla dig till propagandaladdad vetenskap?

Tankegångens framgångssaga - En politisk blogg
Alla rättigheter reserverade 2023
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång