Den liberala välfärdsstaten
Den liberala välfärdsstaten – vad den egentligen betyder
Att vara social-liberal kan ibland vara komplicerat i vissa sammanhang. Hur kan man både bry sig om individen och se staten som en självklar ledare? I vissa frågor är ett mångsidigt politiskt perspektiv av högsta väsentlighet. I detta fall verkar en oklar majoritet inte hålla med om individens koppling till välfärdsstaten.
Det social-liberaler vill framföra är att omfördela skattesystemet så att vi får en trovärdig välfärdsstat i Sverige. Vi har inte den välfärden som översatts till den mängd pengar som omvärderas i skatteintäkter. Vad propagerar jag och många andra för då?
Vi liberaler tror på en minskning av bidragsintäkter. Medborgare i allmänhet har både skyldigheter som rättigheter. För att kunna få rätten till pengar är man även skyldig till att jobba. Bidragsfusk är en av de stora förluster Sverige årligen står inför. Den liberala synen vill därför omsätta mer pengar till privata- som sociala hjälpmedel för motverkning mot arbetslöshet.
Arbetsgivaravgiften är också ett problem för privata stora- som små företag. Den höga andelen av arbetstagarens löner beskrivs som huvudproblemet i vinstfrågan. Speciellt inte under en lågkonjunktur där även hyrorna är skyhöga. Vad är meningen med att ha ett privat företag när staten äger en andel? Med att minska arbetsgivaravgiften får små företag mer utrymme att växa och generera mer vinst som leder till fler anställningar. Detta minskar även arbetslösheten. Det är väldigt vanligt att svenska företag flyttar utomlands på grund av de låga kostnaderna och friare restriktioner.
Vi måste så fort som möjligt få regeringen att förstå hur otroligt svårt vissa företag och hushåll har det i Sverige just nu. Hur är det möjligt att gå runt om man inte har resurserna att fortsätta utvecklas?